Consulta les preguntes freqüents sobre els serveis i dubtes més habituals en el dia a dia de les empreses als polígons industrials
Subministraments i manteniment
1. Vull utilitzar aigua regenerada per realitzar la meva activitat. On la puc anar a buscar?
Podeu dirigir-vos a les administracions que gestionen les Estacions de Regeneració d’Aigua (ERA) i que tenen concessions marc de l’Agència Catalana de l’Aigua perquè es pugui reutilitzar l’aigua i, per tant, poden subministrar l’aigua regenerada. Cada ERA disposa de permís per subministrar aigua regenerada per a diferents usos de l’aigua.
L’administració us donarà les instruccions per tal de mantenir les condicions sanitàries adients per a l’ús de l’aigua que hagueu sol·licitat i us facilitarà la informació necessària. Al següent enllaç podreu accedir al llistat d’administracions que ofereixen el servei.
2. Qui és responsable del manteniment de l’enllumenat al meu polígon?
La responsabilitat del manteniment de l’enllumenat en un polígon industrial pot variar depenent de la jurisdicció i les regulacions locals. No obstant això, a grans trets, aquestes són algunes possibilitats comunes:
- Contacta amb l’administració local o municipal: sovint, els ajuntaments o les entitats governamentals locals són responsables del manteniment de l’enllumenat públic dins dels seus límits, incloent-hi els polígons industrials. Si vols contactar amb el tècnic de promoció econòmica del teu municipi, consulta el contacte al directori de polígons.
- Contacta amb l’entitat de gestió del polígon industrial: si el polígon industrial té una associació o entitat de gestió, podrien ser ells els responsables del manteniment de les zones comunes, incloent-hi l’enllumenat. Si vols contactar l’entitat de gestió del teu polígon, consulta el directori d’associacions i entitats de gestió del Consell Comarcal del Vallès Occidental.
3. Com puc resoldre problemes de connectivitat d’Internet a la meva empresa?
La solució exacta pot dependre de la teva configuració de xarxa i del proveïdor d’Internet que utilitzis. El proveïdor hauria de ser la teva primera opció per a obtenir assistència quan la connexió a Internet no funciona a l’empresa.
Truca al servei d’atenció al client del teu proveïdor d’Internet per informar-los del problema. Podrien ser conscients d’una interrupció del servei o proporcionar-te assistència específica per al teu cas.
4. Quin grau de cobertura de cobertura 3G/4G/5G hi ha al meu polígon?
La cobertura de les xarxes mòbils està subjecta a la infraestructura i les inversions realitzades pels operadors de telecomunicacions a cada àrea i pot ser diferent d’un lloc a un altre.
Per conèixer la cobertura de xarxa mòbil específica als polígons industrials del Vallès Occidental, et recomanem:
- Consultar els operadors de xarxa mòbil: posa’t en contacte amb els principals operadors de telecomunicacions (com Movistar, Vodafone, Orange, o altres operadors regionals) que ofereixen els seus serveis a la comarca del Vallès Occidental. Pots visitar els llocs web o trucar al servei d’atenció al client per obtenir informació sobre la cobertura i els plans disponibles als polígons industrials específics.
- Proves de cobertura: fes proves de cobertura amb el teu propi dispositiu mòbil als polígons industrials que t’interessen. Això et permetrà comprovar la qualitat de la cobertura a la zona i identificar les àrees amb una millor o pitjor recepció de la xarxa mòbil.
- Mapes de cobertura dels operadors: molts operadors de xarxa mòbil ofereixen mapes de cobertura als seus llocs web on pots veure les àrees cobertes per la seva xarxa. Aquests mapes poden ser una eina útil per determinar la cobertura als polígons industrials concrets. Al directori de polígons, hi ha informació sobre les operadores que ofereixen serveis als polígons.
5. Si tinc problemes d’incivisme al meu polígon, amb qui haig de contactar?
- Contacta amb les autoritats locals: posa’t en contacte amb l’ajuntament o l’entitat governamental responsable de la zona on es troba el teu polígon industrial. Informa’ls dels problemes d’incivisme que estàs experimentant i demana’n assistència. Poden proporcionar patrulles de la policia o altres recursos per controlar la situació. Si vols contactar amb el tècnic de promoció econòmica del teu municipi, consulta el contacte al Directori de Polígons.
- Contacta amb l’associació d’empresaris del teu polígon i, si no n’hi ha, parla amb altres propietaris o empresaris del polígon: posar-se en contacte amb altres empreses o propietaris del polígon pot ser útil per coordinar esforços per abordar el problema. Podeu formar una associació o comitè de seguretat per abordar les preocupacions d’incivisme i treballar junts per millorar la situació. Si vols contactar amb l’associació o l’entitat de gestió del teu polígon, consulta el directori d’associacions i entitats de gestió del Consell Comarcal del Vallès Occidental.
- Col·labora amb la policia local informant de qualsevol activitat sospitosa o incidents: proporciona tanta informació com sigui possible per ajudar en les investigacions. Si veus actes d’incivisme o comportament il·legal, reporta’ls a les autoritats locals.
- Implementa mesures de seguretat addicionals: considera la possibilitat d’instal·lar sistemes de vigilància, il·luminació addicional o altres mesures de seguretat per ajudar a dissuadir l’incivisme al polígon. Aquests elements poden contribuir a augmentar la seguretat i a identificar possibles infractors. Les patronals i associacions d’empresaris poden proporcionar exemples de possibles projectes i iniciatives de seguretat que podries implementar a la teva empresa o polígon.
6. El meu polígon està brut i les zones enjardinades estan deixades, com puc resoldre-ho?
- Comunica’t amb l’administració o l’entitat de gestió del polígon: en molts casos, els polígons industrials tenen una administració o una entitat responsable de la gestió de les àrees comunes. Contacta amb aquesta entitat per informar-los del problema i sol·licita la seva col·laboració en la neteja i la millora de les zones enjardinades. Si vols contactar amb l’associació o l’entitat de gestió del teu polígon, consulta el directori d’associacions i entitats de gestió del Consell Comarcal del Vallès Occidental.
- Contacta amb les autoritats locals: si no hi ha entitat de gestió al teu polígon, posa’t en contacte amb l’ajuntament local i informa’ls dels problemes de neteja al teu polígon. Poden proporcionar un dispositiu especial de neteja o informar-te’n. Amb l’ajuntament també us podeu proposar planificar i executar un pla que identifiqui les àrees específiques que necessiten millora i crear un pla que inclogui la neteja, la reparació de qualsevol dany i la millora de la vegetació. Si vols contactar amb el tècnic de promoció econòmica del teu municipi, consulta el contacte al directori de polígons.
- Organitza jornades de neteja comunitària i fomenta la responsabilitat social corporativa: anima les empreses del polígon a involucrar-se en accions de responsabilitat social corporativa, incloent-hi la millora de les àrees verdes com a part de les seves iniciatives comunitàries.
- Contracta serveis de neteja professionals: si la situació és particularment greu o si les zones enjardinades requereixen una neteja especialitzada, pots considerar la contractació de serveis de neteja professionals o empreses de jardineria per a fer la feina. Assegura’t de sol·licitar pressupostos i comparar les opcions disponibles.
Recordeu que, per abordar aquests problemes, la col·laboració entre les empreses i propietaris del polígon és clau. Treballar junts per millorar les àrees enjardinades no només millorarà l’estètica del polígon, sinó que també pot millorar-ne la imatge i l’atractiu per a clients i inversors potencials.
7. Al meu polígon hi ha talls de llum recurrents, com ho puc solucionar?
- Comunicació amb la companyia elèctrica: contacta amb la companyia elèctrica i informa’ls dels talls de subministrament recurrents. Pots fer-ho trucant al seu servei d’atenció al client o mitjançant el lloc web. Explica la freqüència i la durada dels talls i proporciona tota la informació pertinent.
- Sol·licitud d’inspecció: sol·licita una inspecció de la teva instal·lació elèctrica per part de la companyia d’un tècnic elèctric qualificat. Això pot ajudar a identificar problemes interns a les teves instal·lacions que en poden causar els talls.
- Diversificació de fonts d’energia: considera la possibilitat de diversificar les fonts d’energia. Això podria incloure la instal·lació de sistemes de generació d’energia d’emergència, com ara generadors, per mantenir les operacions durant els talls de llum.
- Mesures de protecció contra talls: pots instal·lar equips de protecció contra talls, com interruptors de transferència automàtics, que canvien ràpidament a una font d’energia de reserva en cas de tall de corrent. Això pot reduir la interrupció de les teves operacions.
- Contacte amb l’ajuntament: Si els talls de llum tenen un impacte significatiu a les empreses del polígon industrial i n’afecten la competitivitat, pots contactar amb els tècnics de promoció econòmica per buscar suport en la millora de la infraestructura elèctrica. Si vols contactar amb el tècnic de promoció econòmica del teu municipi, consulta el contacte al directori de polígons.
Mobilitat
1. Com puc saber si hi ha incidències de mobilitat a un polígon?
- Segueix les xarxes socials i llocs web locals: molts ens locals i supralocals com el Consell Comarcal utilitzen les xarxes socials i els seus llocs web per comunicar-se amb la comunitat empresarial i els residents. Pots seguir-los per obtenir actualitzacions i notícies sobre les incidències i les obres de mobilitat.
- Contacta amb l’associació d’empresaris o l’entitat de gestió de propietaris: solen ser les entitats responsables de gestionar i supervisar els aspectes relacionats amb la infraestructura i la mobilitat dins del polígon. Si vols contactar amb l’associació o l’entitat de gestió del teu polígon, consulta el directori d’associacions i entitats de gestió del Consell Comarcal del Vallès Occidental.
2. Quines línies de transport públic arriben al meu polígon?
- Utilitza aplicacions de transport públic: hi ha moltes aplicacions mòbils i llocs web que proporcionen informació sobre el transport públic, incloent-hi les línies i els horaris. Algunes aplicacions populars inclouen Google Maps, Moovit, MapQuest i Transit. Descarrega una d’aquestes aplicacions i introdueix la teva ubicació per veure quines línies de transport públic estan disponibles.
- Consulta llocs web: moltes ciutats i comarques tenen llocs web oficials del servei de transport públic on pots trobar informació actualitzada sobre les línies, les rutes, els horaris i les parades de transport públic. Busca el lloc web del servei de transport públic de la teva àrea i utilitza les eines de cerca per trobar informació sobre les línies que hi ha al teu polígon. Si vols saber quines línies de transport local existeixen al teu polígon, consulta les dades disponibles al directori de polígons.
3. Com sé si hi ha zona d’aparcaments per a camions a un polígon?
- Consulta el directori de polígons i altres recursos en línia: Si vols saber si hi ha aparcament per a camions al teu polígon, consulta les dades disponibles al directori de polígons. Altres recursos en línia especialitzats per a conductors de camions són TruckRouter.com o TruckerPath.com que ofereixen informació i eines de planificació de rutes especialitzades per a camions, incloent-hi restriccions de pes i alçada, així com informació sobre estacions de servei i àrees d’aparcament.
4. Quins mitjans de transport sostenible hi ha als polígons?
La disponibilitat de mitjans de transport sostenibles als polígons industrials pot variar en funció de la ubicació i les iniciatives locals. No obstant això, aquí tens algunes de les opcions de transport sostenible que podrien estar disponibles als polígons industrials:
- Transport públic: algunes àrees industrial estan connectades a la xarxa de transport públic, com ara autobusos o trens.
- Serveis de ciclisme i vianants: la creació de carrils bici, senders per a vianants i altres infraestructures per a ciclisme i vianants pot ser especialment útil per a desplaçar-se.
- Serveis de bicicletes compartides: algunes àrees industrials ofereixen serveis de bicicletes compartides que permetin als treballadors llogar bicicletes per als seus desplaçaments.
- Punts de càrrega per a vehicles elèctrics: la instal·lació de punts de càrrega per a vehicles elèctrics als polígons industrials pot encoratjar l’ús de vehicles elèctrics i reduir les emissions i la dependència dels vehicles de combustió interna.
- Pla de mobilitat empresarial: algunes empreses poden implementar plans de mobilitat empresarial que ofereixen incentius o facilitats als treballadors per utilitzar mitjans de transport sostenibles.
Impostos, normatives i tràmits locals
1. Quins són els impostos municipals que apliquen a la meva empresa?
Les empreses industrials estan subjectes a diversos impostos municipals i taxes, i les obligacions fiscals poden variar segons la ubicació de l’empresa i les polítiques fiscals de l’ajuntament o la comarca. Aquests són els impostos municipals més comuns que poden aplicar-se a les empreses industrials:
- Impost sobre béns immobles (IBI): l’IBI és un impost que grava la propietat immobiliària, inclosos els terrenys i els edificis industrials. Les empreses industrials hauran de pagar aquest impost segons el valor cadastral dels seus béns immobles.
- Impost sobre activitats econòmiques (IAE): l’IAE és un impost municipal que grava l’exercici de les activitats econòmiques a la localitat. Les empreses industrials hauran de pagar l’IAE en funció del tipus d’activitat, la ubicació i altres factors.
- Taxa de recollida de residus: molts municipis apliquen una taxa de recollida de residus per als negocis. Aquesta taxa es basa sovint en la generació de residus i pot variar segons el volum de residus produïts per l’empresa industrial.
- Impost sobre vehicles de tracció mecànica: aquest impost grava els vehicles utilitzats per l’empresa. Les empreses industrials hauran de pagar aquest impost en funció dels vehicles registrats a la localitat.
- Impostos sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO): aquest impost es cobra quan es fan construccions, instal·lacions o obres a la localitat. Les empreses industrials podrien haver de pagar aquest impost quan fan construccions noves o millores a les seves instal·lacions.
- Impost sobre el valor afegit (IVA): l’IVA és un impost estatal, però afecta les empreses industrials ja que gravarà les vendes de béns i serveis. Tot i que no és un impost municipal, és important tenir-ho en compte en la gestió fiscal de l’empresa.
- Altres taxes i cànons: les empreses industrials poden estar subjectes a altres taxes i cànons municipals, com les taxes per l’ocupació de la via pública, l’ús d’espais públics o la concessió de llicències específiques.
2. Vull instal·lar-me a la comarca. Què haig de fer?
Identifica la ubicació adequada: abans de començar, has de triar la ubicació adequada per a la teva empresa. Això pot implicar buscar espais comercials, oficines o terrenys industrials en el municipi que compleixin amb les teves necessitats.
Des del Consell Comarcal, gestionem un cercador d’espais industrials i posem a la teva disposició el servei de localització empresarial per ajudar-te en la cerca d’espais, tràmits locals i establiment de contacte amb els tècnics municipals que et poden ajudar.
3. Si tinc dubtes sobre permisos i obres o altres tràmits locals, a qui m’haig de dirigir?
Per resoldre dubtes sobre permisos, obres i altres tràmits locals relacionats amb la teva empresa, és aconsellable dirigir-te a les següents fonts:
- Ajuntament: l’ajuntament de la teva localitat és la principal font d’informació i assistència per a tots els aspectes relacionats amb les qüestions locals. Si vols contactar amb el tècnic de promoció econòmica del teu municipi, consulta el contacte al directori de polígons.
- Serveis d’atenció a l’empresa: algunes localitats disposen de punts d’atenció a l’empresa (PAE) especialitzats per a empreses.
- Cambra de comerç local: pot ser una font valuosa d’informació i suport per a l’empresariat. Solen oferir assessorament sobre tràmits, ajudar en qüestions legals i fiscals i proporcionar connexions amb altres empresaris.
- Contacta amb l’associació d’empresaris o l’entitat de gestió de propietaris: moltes pàgines web d’organitzacions empresarials contenen informació sobre els tràmits, les normatives i els recursos per a empreses. Si vols contactar amb l’associació o l’entitat de gestió del teu polígon, consulta el directori d’associacions i entitats de gestió del Consell Comarcal Vallès Occidental.
Bonificacions, ajuts i finançament
1. Soc una empresa industrial, a quins ajuts puc optar?
De manera genèrica, alguns dels principals ajuts que les empreses industrials poden considerar són:
- Subvencions i ajuts per a la creació d’ocupació: algunes ciutat ofereixen incentius per a les empreses que creen nous llocs de treball, especialment en àrees amb altes taxes d’atur.
- Subvencions per a la formació del personal: hi ha programes que ofereixen ajuts per formar el personal, que podrien ajudar a millorar les capacitats i habilitats dels treballadors.
- Ajuts a la innovació i la recerca i desenvolupament (R+D): les empreses industrials poden optar a subvencions per a projectes d’innovació i R+D que ajudin a millorar els processos i la productivitat.
- Ajuts per a la millora de l’eficiència energètica: en moltes ciutats, les empreses poden accedir a ajuts per implementar projectes d’eficiència energètica que redueixin el consum d’energia i les emissions de gasos d’efecte hivernacle.
- Subvencions per a la internacionalització: si la teva empresa vol expandir-se a mercats internacionals, podries ser elegible per a ajuts per a l’exportació i la internacionalització.
- Crèdits i préstecs preferents: algunes institucions financeres poden oferir crèdits i préstecs amb condicions preferents per a empreses industrials que facin inversions importants o projectes d’expansió.
- Ajuts per a la inversió en tecnologia i maquinària: les empreses poden optar a subvencions per comprar maquinària i tecnologia que millorin la seva producció o la seva competitivitat.
Per saber quines ajudes d’àmbit català, estatal i europeu hi ha disponibles per a empreses industrials podeu consultar el cercador elaborat des del Consell Comarcal del Vallès Occidental.
2. Quines són les bonificacions municipals que apliquen a la meva empresa?
Si vols conèixer les bonificacions disponibles del teu municipi pots consultar-les en aquest cercador del web del Consell Comarcal del Vallès Occidental.
Cooperació empresarial
1. Hi ha una associació empresarial o entitat de gestió al meu polígon?
Per conèixer si hi ha una associació empresarial o entitat de gestió del teu polígon, consulta el directori d’associacions i entitats de gestió del Consell Comarcal del Vallès Occidental.
2. Per què m’hauria de sumar a una associació d’empresaris?
T’oferim algunes raons per les quals podries considerar unir-te a una associació d’empresaris:
- Representació i influència: les associacions d’empresaris actuen com a veu col·lectiva dels seus membres davant de les autoritats locals, comarcals, nacionals i estatals. Mitjançant la seva influència i poder de negociació, poden defensar els interessos dels empresaris i influir en polítiques que afectin el teu sector o àmbit empresarial.
- Xarxa de contactes i oportunitats de negoci: les associacions ofereixen una plataforma excel·lent per establir relacions i fer contactes amb altres empresaris i professionals del teu sector. Això pot conduir a oportunitats de col·laboració, socis comercials, clients potencials i nous negocis.
- Accés a recursos i serveis: moltes associacions proporcionen als seus membres accés a recursos i serveis que poden ser costosos o difícils d’obtenir per separat. Això pot incloure assessorament legal, recursos de formació i desenvolupament, oportunitats de finançament i serveis d’assessoria.
- Informació i formació: les associacions solen mantenir els seus membres informats sobre les tendències i les novetats del sector, així com sobre les regulacions i les polítiques que podrien afectar els seus negocis. Ofereixen seminaris, xerrades i programes de formació per millorar les teves habilitats i coneixements.
- Advocacia i suport en temps difícils: en èpoques de crisi o desafiaments, les associacions poden ser un suport essencial. Poden oferir recursos i assistència per ajudar les empreses a navegar per situacions complicades, com ara crisis financeres o desastres naturals.
- Promoció i visibilitat: les associacions poden promoure els seus membres i les seves empreses mitjançant campanyes de màrqueting conjuntes, esdeveniments i aparicions en mitjans de comunicació. Això pot augmentar la teva visibilitat i la teva reputació.
- Poder de compra col·lectiu: en molts casos, les associacions poden negociar descomptes i tarifes preferents en productes i serveis que els membres necessitin per al seu negoci, com ara assegurances, proveïdors o tecnologia.
- Participació en projectes conjunts: podries tenir l’oportunitat de col·laborar amb altres membres en projectes i iniciatives que beneficiïn a tota la comunitat empresarial. Això pot incloure projectes de Responsabilitat Social Corporativa o iniciatives de millora de la comunitat.
- Aprenentatge i creixement empresarial: les associacions proporcionen una plataforma per aprendre de les experiències i els èxits d’altres empresaris. Pots beneficiar-te de la seva saviesa i coneixement compartit.
- Contribució a la comunitat: unir-te a una associació d’empresaris et permet ser part activa de la comunitat empresarial local o del teu sector i contribuir al seu creixement i desenvolupament.
3. Com puc col·laborar amb empreses properes?
El Consell Comarcal del Vallès Occidental coordina el Projecte d’ecosistema industrial de proximitat que pretén incentivar i facilitar el coneixement entre empreses de la comarca a través del networking, l’intercanvi comercial de serveis i matèries primeres i d’abordar reptes productius comuns. Si vols participar-hi, posa’t en contacte.
Si no trobes cap resposta a la teva pregunta, fes-nos-la arribar a través del formulari de contacte.